Förutom det dagliga skapandet av barnkläder vill IELM-teamet söka och experimentera de olika fasetterna i vardagen. Idag erbjuder vi en liten resa i den kulinariska världen med två enkla recept som vi testade och som har fördelar för både små och stora.
Varje år är pumpan „stjärnan” när det gäller läckra och hälsosamma grönsaker. Pumpabaserade rätter är inte bara läckra men de också hjälper till att balansera kroppen genom intag av vitamin A, provitamin A-beta-karoten och C-vitamin.
Bland fördelarna med denna supergrönsak nämnar vi följande: förbättrar syn och hudkvaliteten, stimulerar viktminskningen (fiberkälla), skyddar hjärtsystemet genom att minska LDL-kolesterolet, förstärkning av immunsystemet, minskning av muskel feber efter fysisk ansträngning och en snabbare återhämtning, bättre humör (pumpan innehåller tryptofan som hjälper produktionen av serotonin , lyckohormonet).
Vi samlade från iELM kulisserna två enkla, goda och närande recept för att välkommna dig idag: krämig pumpasoppan och stekt pumpa med honung.
Man behöver 30 minuter för att laga en krämig pumpasoppa. Ingredienserna vi behöver är: 800 gr pumpa, salt, peppar, 2 matskedar olivolja, 1 paprika, 1 chili, 1 selleri, 2 vita lökar och 2-3 vitlöksklyftor.
Rengör pumpan och skär den i småbitar; koka i vatten med salt och lägg till några droppar olivolja. Sedan låt den koka. Rengör alla andra grönsaker som nämns (selleri, vitlök, lök, paprika) och koka dem tillsammans med pumpan. Efter en stund kontrollerar vi om grönsakerna kokades tillräckligt ; vi sätter dem i sikten och vi blandar pumpan och sellerin genom att använda antingen en mixer eller en blandare. Vi får en pumpapuré, som vi blandar med såsen där purén kokades. Tillsätt olivolja, salt och peppar efter smak och låt soppen koka.
Pumpasoppan är färdig! Den kan serveras med färskt bröd, krutonger , den kan dekoreras med paprika kryddiga flingor eller med pumpafrön, beroende på dina önskemål.
Det är enkelt att laga stekt pumpa med honung. Vi värmer ugnen väl och vi täcker en bricka med bakplåtspapper . Pumpan skärs i skivor eller i smådelar , vi lägger undan fröna och sedan lägger vi allt i en bricka; på toppen lägger vi lite olivolja, en skedspets av muskot och kosher salt. Baka i ca 20 minuter. Doften av stekt pumpa kommer att kännas i varje hörn av huset! För en hälsosam efterrätt, servera bakpumpan med honung, kanel, nötter eller kaju, enligt dina önskemål.
Smaklig måltid!