Hösten – när Gud bestämde sig för att måla trädens löv i guld och kopparfärger som glädjer både själen och ögonen. Skymningen i lila färger som kombineras med en stark orange och blekrosa går ner kraftigt på jorden varje kväll . Höstens magi är inte bara visuell men också sensorisk, särskilt för våra smaklökar.
Vi på iELM har tur att våra produktionsverksamheten äger rum i ett av de vackraste länderna i Östeuropa ; vi upptäcker med varje passande årstid att Rumänien är ett underbart och autentiskt land. Denna plats omsluter oss i mysterier och traditioner, lär oss att värdesätta livet, ger oss en källa av vacker skönhet som vi tillämpar med engagemang och beundran i alla kreativa processer vid iELM.
Rumänerna behåller gamla och antika traditioner med helighet och respekterar ordningsföljden och äktheten i deras kultur. Vi är nyfikna och vi vill utforska världens mångfald så har vi läst lite om rumänska hösttraditioner.
Man brukar säga att skördningen härstammar från Thrakien regionen där rumänernas förfäder bodde (dakerna). På hösten firar bönderna Skördedagen med stor tillgivenhet och med specifika traditioner : Höstdagjämningen, vindruvor plocking och must förberedning samt tryffeljakten från Transsylvanien, allt görs med skicklighet och glädje.
Ännu i slutet av augusti ser man bönor och några små svampar. Det finns också trädgårdsgurkor, potatisar, härliga äpplen och päron, super kvitten, plommon, nötter, torkad lök och blomkål. Men september ägnas främst åt druvor och sedan åt purjolök. I oktober skördar man kål , pumpor (endast efter rimfrost faller) och fläder. I november, när vintern närmar sig har vi brakved. Plockning av alla dessa frukter och grönsaker är skörden som bönderna arbetade för under våren och sommaren. Detta är ett riktigt speciellt tillfälle som firas med olika lokala festivaler, mässor, folkdanser och en allmän välbefinnande. Här får barnen äta fortfarande färska säsongsbetonade frukter och grönsaker som odlas av jordbrukare inom lokalsamhället som respekterar årstidsföljden.
Dakerna som bodde i grottan som fanns på Rumäniens nuvarande territorium kände till solkalendern och de gjorde specifika ritualer på höstdagjämningen för att „tämja” vintern som kommer och för att ha en rik skörd nästa år.
Vinskörden börjar officiellt den 14:e september, och den första höst must erhålls genom att krossa druvorna. Man får plocka vintertryffel mellan september och december.
Traditionen uppmanar oss att börja regenerering och introspektion när hösten börjar i likhet med Naturen.
Höst – när Gud bestämde sig att vi ska vara lyckliga.