Vinterns förtjusning: Rumänsk cozonac (söt valnötsbröd)

Vinterns högtider möts i hela världen med stora måltider, otroligt läcker mat , traditionella kakor och autentiska drycker som bidrar till julstämningen med en spridning av gott och kärlek. Samma sak händer i Balkanerna. På iELM huvudkontoret, där vi skapar barnkläder ,pratar vi mer och mer om de godisar som kommer att förberedas inför den vita säsongen. Hemmafruar vet gammaldags recept som överförs från generation till generation och vars smak är otroligt över tiden!

Vi delar nu med dig, våra kära läsare, receptet av Rumänsk „cozonac” med valnötter, lokum och kakao . Den serveras som efterrätt eller läcker middag , tillsammans med ett glas varm mjölk och kanel speciellt under de stora helgdagarna.

För degen behöver man: 1 kg mjöl, 500 mL mjölk, 4 ägg, 250 gram socker, 50 gram smör, 50 ml olja, 50 gram färsk jäst, citronskal, apelsinskal och väldigt lite salt. För fyllningen behöver man 250 gram lokum i små bitar , 3 kakao matskedar, 1 matsked rom, 4 äggvitor, 250 gram malda valnötter, 100 gram russin och 150 gram socker . Ibland får man anpassa receptet enligt dina preferenser för söt / salt.

Är det magi eller…? Minst en dag före tillagningen kommer alla ingredienser förvaras vid rumstemperatur. Man knådar degen som innehåller jäst, 1 matsked mjöl och 100 mL varm mjölk. Låt upphöjas tills det fördubblats på en varm plats. Separera äggulan från äggvitan på det bästa sättet; blanda äggulan med sockret och lite salt tills de blir vita. Tillsätt varm mjölk till äggulan och blanda, tillsätt sedan rom, citronskal och apelsinskal. Sikta ner mjölet flera gånger och tilsätt sedan i en stor skal. I mitten ska man sätta både degen och mjölken och ska knåda degen tills mjölken absorberas fullständigt – här får man lägga till rosiner och rum. Det varma smöret och oljan skall blandas med degen för att uppnå en nonsticky, smidig bulle av deg. Sätt på plastfolie och låt degen jäsa i 45 minuter på en varm plats.

Nästa steg är att blanda sockret med äggvitor . Tillsätt sedan malda valnötter och 3 kakao matskedar genom att homogenisera från botten till toppen.

Dela degen i två bitar. Forma en bit till en rulle , platta en degbit till och tvinna degbitarna. Stänk med kakao, valfria valnötter samt lokum och fortsätt på samma sätt med resten av degen. Vrid degen och lägg i en panna som har bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter till. Borsta toppen av deg med äggtvätt och tillsätt strösocker . Baka 45 minuter tills tandpetestprovningar är rena. Under den första halvtimmen öppnar man inte ugnsluckan.

Detta var receptet på Rumänsk cozonac. Vi vet att det ser komplicerat ut, men vi på iELM garanterar resultatet. Man kommer alltid tänka på detta valnötsbröd som smälter i munnen!

Previous Post
Next Post

Leave a Reply