Vinterkläder för barn i bilbarnstol

Vädret blir kallare och vi har börjat ta fram vinterkläderna. Barnkläder håller dem varma när de leker utomhus, men vissa kläder kan vara farliga för barn när de sitter i en bilbarnstol.

Bilbarnstolar fyller en viktig funktion genom att skydda barn i bilen. Oavsett vilken typ du väljer är det viktigt att du använder den korrekt för att ge maximalt skydd i händelse av en olycka. Det betyder att den ska vara korrekt monterad och selen ska sitta åt ordentligt.

Se till att selens remmar sitter åt tajt och i en relativt rak linje, utan att bukta eller vara vridna. Du ska kunna få in högst två fingrar mellan barnets kropp och selen. Om utrymmet är större minskar skyddet som bilbarnstolen ger avsevärt.

De flesta vinterjackor innebär ett tomrum mellan barnets kropp och bilbältet. Det betyder att risken ökar att barnet flyger ut ur stolen i händelse av en krock. Ett enkelt test är att spänna fast bältet så tajt du kan över vinterjackan. Ta sedan av jackan och se hur mycket luft det är mellan bältet och barnet.

Ett annat sätt att testa hur tajt selen sitter är att göra ”nyptestet”. Du nyper tag i bandet vid barnets axel och om du får tag i materialet är selen inte tillräckligt spänd. Dra åt selen tills dina fingrar bara glider när du försöker nypa tag i remmen.

Säker och varm

Även om du inte kan använda vanliga vinterkläder i bilbarnstolen, så finns det sätt för barn att resa säkert utan att frysa.

– Använd lager. Välj supervarma baslager som är tillverkade av material som håller kvar värmen vid huden (till exempel ull). Ta sedan på ett tunt, men isolerande lager över baslagret. Jumpsuiten från iELM är tunn, men har utmärkt förmåga att hålla kvar kroppsvärmen.
– Ta av alla tjocka jackor. Du måste ta bort alla tjocka kläder eftersom selen måste sitta så nära barnets kropp som möjligt. Du kan lägga jackan som en filt över barnet för att ge värme.
– Använd filtar. Bebisar rör sig mindre än små barn i bilbarnstolar. Du kan ha en filt liggande i bilen och lägga den över barnet när du har spänt fast selen. När bilen har blivit varm kan du ta bort filten.
– Få upp värmen i bilen innan ni sätter er i den. Ett annat alternativ är att få upp värmen innan ni kör iväg. Det är bra när barnet sitter ensamt i baksätet och ingen kan ta bort filten när bilen har blivit varm.

Oavsett vilket av det ovanstående du väljer att göra, så önskar vi er en trevlig resa utan olyckor!

Main Foto: Sharon McCutcheon on Unsplash

Previous Post
Next Post

Leave a Reply