Vikten av UV-skydd för barn

Äntligen är sommaren här. Vissa av oss har saknat solen så mycket att vi tenderar att sänka garden. Det är viktigt att komma ihåg att vi måste skydda huden från de skadliga effekterna av UV-strålarna, så gott vi kan.

Barnens hud är tunnare och känsligare. Var särskilt uppmärksam på deras skydd. Vi måste förhindra att de bränner sig eller får skador som kan uppstå på grund av exponering för starkare solstrålar.

Solskydd är viktigt när ditt barn är utomhus, inte bara på stranden eller vid poolen. Barn kan utsättas för stark solstrålning även hemma på balkongen, på gården på förskolan/skolan eller i parken.

Här är några tips som hjälper dig att skydda ditt barn:

Klä barnet i kläder som täcker så mycket av huden som möjligt. Välj lätta tyger som inte blir för varma. För dagar på stranden väljer du badkläder i ett stycke som täcker ett större hudområde. Det gör det lättare för dig att applicera den mängden solskyddsmedel som behövs på utsatta områden.

Badkläder för barn med UV-skydd.

Vid bad i sjö och hav är en sådan baddräkt ett måste i barnets garderob.

Smörj in solskyddsmedel på alla områden som inte täcks av baddräkten. Välj en kräm som har SPF-faktor 50+. Den måste också erbjuda skydd mot UVB- samt UVA-strålning och vara vattenbeständig. Applicera solskyddsmedlet på ansikte, armar, ben och alla andra exponerade områden 20 minuter innan du lämnar hemmet. Smörj in igen varannan timme eller efter att du har torkat barnet med en handduk.

Solskyddsmedel finns i flera olika styrkor:

SPF 6–10: Lågt skydd
SPF 10–25: Medelhögt skydd
SPF 30–50: Högt skydd
SPF+: Mycket högt skydd

Att ha en keps eller solhatt är också mycket viktigt. Välj en som skyddar ditt barns ansikte, nacke, ögon och öron och har rätt storlek så att den sitter kvar på plats. Försök också att hålla barnet i skuggan när det är möjligt.

Glöm inte solglasögon. Satsa på ett par kvalitetssolglasögon med UV-skydd. Vi rekommenderar att du väljer kategorierna 2, 3 eller 4. Kategori 0 eller 1 ger inte tillräckligt med UV-skydd.

Undvik exponering mitt på dagen när strålningsnivån är som högst. Mellan kl. 10 och 17 är solens strålar vanligtvis mycket starka. Undvik att exponera ditt barn för solen under den tiden på dagen.

Förutom alla ovanstående rekommendationer, glöm inte att själv föregå med gott exempel. Skydda dig själv så kommer barnet att lära sig att göra det också.

Glöm inte att solen också är vår vän. Tillsammans med en balanserad kost, sportaktiviteter och tillräckligt många timmars sömn bidrar exponering av dess strålar till vår fysiska och mentala hälsa. Var ansvarsfull när du tillbringar tid utomhus.

TIDIGARE INLÄGG
NÄSTA INLÄGG

Produkter

LÄMNA ETT SVAR

Följ oss på instagram