Vad är GOTS certifieringen och varför är den viktig för kläderna i din familj?

Under de senaste åren blev konsumenterna allt mer medvetna om produkterna dem använder. Vare sig det rör sig om ingredienserna i vår livsmedel eller de material som kläderna vi har på oss består av, inser vi att det som vi väljer i vårt dagliga liv påverkar både hälsan, miljön och barnens framtid.

 

För inte så länge sedan, pratades världen runt om Greta Thunberg. Oavsett om du håller med henne eller inte, är det omöjligt att bortse från varningssignalerna om takten våra resurser förstöras i som följd av vår bristande hänsyn till miljön.

 

Precis som du är noggrann med att maten du lagar för din familj är av högsta kvalitet, är det också viktigt att tänka på dina barn och din familjs kläder. Dina val påverkar inte bara miljön utan också allas hälsa.

 

Huden, kroppens största organ, har ett förvånande kapacitet att absorbera de ämnen den kommer i kontakt med. Barnens hud är betydligt tunnare och känsligare än vuxnas och har en mycket högre genomtränglighet. Kemikalierna som används vid tillverkning av barnkläder, vare det sig bekämpningsmedel eller färger, kommer i kontakt med barnens hud och de kan även tränga sig i blodet. Därför är det ytterst viktigt att vara försiktiga med vilka barnkläder vi köper.

 

Räcker det med att välja barnkläder i ekologisk bomull?

 

I dag säljer de stora återförsäljare allt flera produkter i ekologisk bomull eller miljö vänliga produkter. Men räcker det med ett etikett som talar om att produkten innehåller organiska fibrer och har låg miljö påverkan eller behövs det mycket mer än det?

 

Många av kläderna som klassificeras som organiska innehåller endast en viss procent organiskt odlade fibrer. I brist på andra certifieringar kan man inte veta att fiberns hela tillverkningsprocess är säkert (färgning, klorin blekning osv.)

 

Hur vet jag att de barnkläder jag väljer är säkra?

 

Det enda sättet att vara säkert att tillverkningsprocessen i sin helhet, från odling och upp till slutbehandling, uppfyller de bästa standarderna är att kontrollera att produkten har vissa produktmärkningar.

 

Oeko-Tex och GOTS är de bästa kläder certifieringar

 

Oeko-Tex tillförsäkrar konsumenten att det respektive klädesplagget inte innebär någon risk för människors hälsa. Förteckningen över ämnen som utprövas av Oeko-Tex är liknande med GOTS förteckningen. Oeko-Tex omfattar endast slutprodukten och följer inte samtliga steg i produktionen. Dessutom kräver Oeko-Tex inte att de använda fibrerna kommer från ekologiskt jordbruk.

 

Vad betyder GOTS certifieringen?

 

Den enda certifieringen som verifierar samtliga steg i klädesplagg produktionen (från odling till slutprodukten) är GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS är en av de svåraste certifieringarna att få eftersom den inkluderar varje led i hela den textila tillverkningskedjan och den ser till att miljön, arbetarna men också slutkonsumenten skyddas.

 

I verifieringarna som görs för att få denna certifiering ingår provning av utsädet, bomullsskörden, fibrernas bearbetning, vävning, färgning och skärning. GOTS ställer också krav på arbetsförhållandena, arbetarnas rättigheter och att arbetarna är laglig anställda.

 

Praktiskt sätt är GOTS den högsta certifieringen ett organiskt klädesplagg kan ha.

 

 

Klädernas/tillverkningsprocessens egenskaper Produkter som tillverkas av organiska fibrer men som bearbetas på ett vanligt sätt GOTS certifierade produkter
Endast certifierade ekologiska fibrer har använts JA JA
Inga miljöfarliga ämne har använts till materialets bearbetning NEJ JA
Avloppsvatten som använts i tillverkningsprocessen måste rengöras innan det frisläpps NEJ JA
Arbetarna får skäligt betalt och har lämpliga arbetsförhållande. NEJ JA

 

 

Varför är det viktigt att kontrollera etiketten på barnkläder som man köper?

 

Oavsett om du ska köpa kläder åt dina barn eller för dig själv är det viktigt att fundera på några saker innan du går till kassan (eller checkar ut i din nätbutik) och betalar för varan:

 

  • På vilket sätt påverkar detta min hälsa och familjehälsan? Kan jag vara säkert på att kläderna inte har behandlats med farliga kemiska ämne?
  • Hur bekväm och beständig kommer produkten att vara? Kommer jag att använda den flera gånger? Organisk bomull är betydligt mjukare och mer bekväm än vanlig bomull och tyget håller bättre över tiden och motstår upprepade vattentvätt.
  • Hur har man tillverkat detta klädesplagg? Hur påverkar mitt val miljön och industriarbetarna?

Det är dags för var och en av oss att göra medvetna och ansvarsfulla val och ta hand inte bara om sig själv utan också om världen och de andra medmänniskor.

 

Därför är alla iELM bomull barnkläder, vare sig klänningar, inomhus overaller, blusar eller mössor, GOTS-certifierade och tillverkade i upplysta och ventilerade verkstäder. Samtliga finns tillgängliga i vår barnkläder nätbutik!

Previous Post
Next Post

Leave a Reply