Sydamerikanska sagor: ”calacas” och ”calaveras” som ler och dansar

Hösten kommer inte endast med en rik skörd och med mångfärgade drömlandskap men också med många speciella, traditionella och samtidigt överraskande fester och högtider. Vi som jobbar på iELM, är fascinerade av exotiska kulturer som finns i denna värd och av unika kontraster; de blir en direkt inspirationskälla för oss.

Vi vill berätta idag om en av de stora och speciella högtiderna i Mexikoo ,som ägnas åt …själar som gick bort– Dia de los Muertos (All Souls’ Day), del av UNESCOs immateriellt kulturarv . Den grundläggande idéen med den här firandet är: familj och vänner samlas in för att fira och för att  bedja för de själar som inte längre är med oss, och de stödjer därmed den andliga resan. Dagen som markerar början på firandet är den 31:a oktober och sammanfaller med andra fester som Halloween , All Saints’ Eve, All Souls’ Day.

Många av IELMs utomhuskläder för barn har en grafisk design inspirerad av firandet Dia de los Muertos. Attraktiva, livfulla färger gör barn glada och ger gott humör och glädje.

Calaveras tyg, ielm, barnkläder

Enligt gamla och antika traditioner, förbereddar man firandet genom att använda saker som små helgedomar (ofrendas), specifika Aztec-blommor -ringblommorna, den avlidnes favoritmat och dryck, sött bröd med ägg i form av en skalle eller kanin. Den mest populära symbolen för denna högtid är skallen ”calavera”, i form av färgade masker  som informellt kallas för skelleter (”calacas”), men också på mini-godis i form av skalle från socker eller choklad; De ljusa färgerna på calaveras symboliserar den unika personligheten och vitaliteten av den avlidne. Man får tälja dekorativa skallar i trä och och de föreställs med festliga kläder som sjunger och dansar, tecken på ett ”gott” efterliv.

Calaveras Softshell, barnkläder

Vi blev väldigt inspirerade av de starka färgarna av skallarna calaveras och vi har skapat barnkläder för att se leende barn. Softshelloveraller  och bekväma mössor står i stark kontrast med miljön där små barn  utför olika aktiviteter; vi är mycket uppfyllda och glada för att vi har hittat denna inspirationskälla.

Gillar Du barnklädderna med mexikansk modell ”calaveras” och ”calacas”?

TIDIGARE INLÄGG
NÄSTA INLÄGG

Produkter