Så lär du dina barn att älska naturen

Studier visar att de första 14 åren av ett barns liv är de viktigaste för att etablera en god relation till natur och miljö. Barn är naturligt lockade till natur och djur. De är fascinerade av dem och ivriga att upptäcka mer.

Föräldrar spelar en avgörande roll för att hjälpa sina barn att få en bra relation till naturen. Vi måste ständigt ge dem möjligheter att uppleva naturen, antingen genom lek, vandringar, semestrar på landsbygden eller undervisning utomhus.

Här är fyra idéer som får dina barn att uppskatta naturen:

1. Föregå med gott exempel

Barn lär sig mer genom att imitera än från föreläsningar. Om de ser dig tillbringa all din tid med att titta på en mobilskärm, vill de göra detsamma. Men om du visar intresse för naturen, kommer det att göra dem nyfikna på att utforska den också. Sätt av tid under dagen för att vara utomhus. Tala positivt och respektfullt om naturen och visa dina barn hur man skyddar den.

2. Låt dina barn utforska, bli smutsiga och blöta

Barn älskar att bli smutsiga, leka med sand eller lera och hoppa i pölar. Istället för att förbjuda dem att bli smutsiga, skaffa smutståliga barnkläder eller ta med en extra uppsättning kläder i ryggsäcken. Låt dem gräva i trädgården eller i den närliggande skogen, utforska jordens olika lager och upptäcka daggmaskar och andra smådjur.

3. Lägg mer pengar på äventyr och minnen istället för saker

Barn minns den tid du tillbringar med dem mer än de saker du köper till dem. Kvalitetstid med familjen kan också användas för att lära dina barn om världen omkring dem.

Det bästa med att utforska naturen är att det inte kostar särskilt mycket. Oavsett hur mycket pengar du har kan du alltid vandra, köra genom ett vildmarksområde, ha en picknick eller gå till en park.

4. Lär dem överlevnadstekniker

Barn behöver veta att de kan lita på sina föräldrar, men vi kan omöjligen vara med dem hela tiden. Utomhusaktiviteter är ett bra tillfälle att lära dem några grundläggande överlevnadstips, som kan vara användbara om de skulle gå vilse. Att lära sig dessa färdigheter är roligt och ett bra sätt att få kunskap om naturens resurser. Lär dem att bygga ett vindskydd, hitta vatten, tända en eld, hitta mat och använda kompass och karta.

Man behöver inte vara skogvaktare eller forskare för att älska och uppskatta skönheten i naturen. Men vi behöver utforska den för att förstå varför skyddandet av naturen är avgörande för vår framtid.

Att ge barn möjlighet att springa runt med pinnar och uppleva känslan av att vara en del av naturen är byggstenar i en utbildning som kommer att gynna både dem och vår miljö. Framtiden ligger trots allt i deras händer!

TIDIGARE INLÄGG
NÄSTA INLÄGG

Produkter

LÄMNA ETT SVAR

Följ oss på instagram