Så här hanterar di ditt barns skärmtid

Visste du att de negativa effekterna när barn tillbringar för mycket tid tillbringad framför skärmar är bland annat minskad uppmärksamhet och en minskad känsla av empati? Ju mer tid ditt barn tillbringar framför skärmar av något slag, desto mer sannolikt är det att hen kämpar för att somna.

En annan aspekt som vissa föräldrar kanske inte känner till är det faktum att barn behöver sin ”dos” av tristess. Det är så de lär sig att hantera det som stör dem och hur man kontrollerar sina impulser. Om barn ständigt stimuleras av skärmar, glömmer de hur man spenderar lugn tid med sina tankar, utan distraktion. Detta leder till frustration och blockerar fantasi och motivation.

Dessutom ger för mycket tid framför skärmen mindre tid till aktiva och kreativa lekar.

Även om tiden framför skärmarna kan ha ett pedagogiskt syfte för barn, är det lätt att överskrida gränsen utan att inse det och använda enheterna för mycket. Många specialister rekommenderar inte deras användning för barn under 2 år, och inte mer än 1 – 2 timmar per dag för vuxna.

Om ditt barn har torra ögon, ser suddigt eller har huvudvärk, kan det bero för lång tid framför skärmen.

Om du vill begränsa den tid ditt barn tillbringar framför skärmar kan du prova följande idéer:

1. Områden utan teknik

Gränsa av vissa områden i ditt hem, som matrummet, där datorer, telefoner och andra enheter inte är tillåtna. Ägna denna plats till trevliga samtal mellan familjemedlemmar.

2. Avsätt tid för nedkoppling

Skapa ett schema med intervaller då alla familjemedlemmar kopplar från tekniken. Middagstid eller läggdags är två exempel. Använd denna tid för att tillbringa kvalitetstid tillsammans.

3. Uppmuntra andra aktiviteter

Med den stora mängden program, spel och befintliga enheter är det enkelt för barn att förlita sig på elektronik när de vill ha kul. Uppmuntra ditt barn att engagera sig i aktiviteter utanför elektroniska skärmar. Klä på dem barnkläder, lek ute, läsa en bok eller prova ett nytt brädspel.

Hur gör man för att tiden som barnen tillbringar framför en skärm ska påverka dem så lite som möjligt?

1. Aktivera blåljusfiltret i inställningarna. Detta förebygger huvudvärk, trötta ögon eller sömnproblem.

2. Uppmuntra fysisk aktivitet framför skärmen. Få ditt barn att göra yoga medan hen tittar på sin favorit tecknade film. Tävla för att se vem som kan hoppa mest under reklampausen. Välj videospel som uppmuntrar fysisk aktivitet.

3. Håll avstånd. Se till att ditt barn sitter tillräckligt långt från skärmen.

4. Säg till ditt barn att titta 10 meter bort i 20 sekunder, var 20:e minut.

Det är viktigt att komma ihåg att teknik kan vara en värdefull del av inlärningen. Barn kommer åt datorer och surfplattor i skolan och använder dem för att göra läxorna. Leta efter nyttiga aktiviteter som barnet kan göra med hjälp av en dator eller telefon. Ta reda på vilka hens favoritspel är och utforska dem tillsammans till gränsen, på ett produktivt sätt och så hälsosamt som möjligt.

TIDIGARE INLÄGG
NÄSTA INLÄGG

Produkter