Laga mat tillsammans med ditt barn. Klä ditt barn i lämpliga kläder och gör Montessori aktiviteter

När du går in i en Montessori förskola eller skola kanske har du tagit hänsyn till att en stor del av Montessori materialet är miniatyrvarianter av våra köksartiklar. Montessori pedagogiken bygger på praktiska skickligheter från en tidig ålder. Meningen är att barnet ska lära koordinera sina rörelser och bli självständig.

All onödig hjälp är ett hinder för utvecklingen” är en av Maria Montessoris väl ihågkomna fraser och en koncept som denna utbildningssystem bygger sig på.

Oroa dig inte att din småtting smutsar sig! Du kan välja barnkläder tillverkade för att återspegla de roliga saker som barnen gör. En bra tvättmedel och tvättmaskin kommer att ta hand om eventuella händelser som inträffar i köket. Välj kläder tillverkade av organisk bomull för dessa aktiviteter eftersom dem är tvättåliga och betydligt mjukare är dem som kommer från intensivt jordbruk.

Här är några Montessori aktiviteter som utvecklar ditt barns självständighet och kognitiva och sensoriska förmågan:

Montessori aktiviteter för barn under 1 år

I denna ålder lockas barnet av sensoriska intryck, allt från ljud och färger till rörelser. Låt barnet titta på, lukta och smaka ingredienserna du använder för att laga mat. En hög stol eller ett lärande torn hjälper barnet hålla koll på allt du gör.

Förklara recepten för honom och låt barnet hjälpa dig med mindre uppgifter såsom att tvätta grönsaker. Glöm inte att klä barnet i tvättvänliga barnkläder.

Montessori aktiviteter för barn mellan 1-2 år

Ditt barn har lärt sig att bättre koordinera sina rörelser. Du kan be honom att hjälpa dig skala frukter (bananer passar perfekt), skära grönsaker (använd en barnanpassat kniv) eller knåda deg.

Det är också en bra idé att lära honom duka bordet och be honom att göra det. Han kommer att känna sig viktigt och betydelsefullt!

När du är i köket tillsammans med ditt barn och barnet intresserar sig för att diska, visa för honom hur man diskar en kastrull och låt honom diska en tallrik, en kopp eller något annat objekt. Eftersom barnet är nybörjare när det gäller att diska kommer han troligtvis att blöta sig så det är bäst att klä barnet i vattentäta kläder.

Montessori aktiviteter för barn mellan 2-3 år

Från och med 2 års åldern kan den lilla kocken verkligen hjälpa till i köket. Du kan be honom att förberedda ingredienserna du använder för att laga mat, som till exempel:

  • skala vitlök eller lök:
  • hacka salladsblad och blanda dem med salladsås;
  • skära ost;
  • krama ur en citron;

Klä ditt barn i bekväma kläder som tillåter honom att röra sig fritt. Välj roliga kläder, tillverkade av mjuk, organisk bomull.

Efter ditt barn har fyllt 3 år kan du prova tillsammans roliga recept: småkakor, mördegstårta, glass osv.

Kanske blir ditt barn den nästa Jamie Oliver!

 

Foto: 30somethingmamma

Previous Post
Next Post

Leave a Reply