Jultraditioner

Varje vinter när december börjar känner vi en inre glädje och julstämningen omger oss. Denna månad är om tacksamhet, kärlek och om kvalitetstid tillbringat med kära vänner och familj; alla barn får ”belönas ” med speciella gåvor, kärlek och oändlig uppmärksamhet. Bland favoriterna är leksaker, de senaste elektroniska gadgets , roliga barnkläder, intressanta böcker och sist men inte minst, sötsaker och godis.

Den viktigaste är Julen, som också kallas för Jesu Födelse enligt den kristna traditionen. Julen firas traditionellt den 25 december (den 7: e januari i enlighet med den juliska kalendern). Julen har blivit med tiden en viktig internationell högtid som firas av kristna och icke-kristna. Under tiden har vi tagit och adapterat olika jultraditioner från flera kulturer – julgranen är av germanskt ursprung, Jultomten brukade ha en grön kostym i England och Nederländerna, och julsångerna och alla läckra julrätter kommer från kristna länder.

Globalt firar man denna dag på olika sätt– Visste Du att?I Mexiko försöker barn ”förstöra” en piñata med leksaker och godis, och sökandet efter ett „skyddsrum” för Joseph och Maria arrangeras av lokalbefolkningen; i Brasilien är julen en fantastisk livlig festival, så familjen går ut för att ha picknick, njuta av fyrverkerier, och på kvällen leder prästerna en högtidlig parad och sedan skall olika tjänster utföras i kyrkan vid midnatt; Indien ersätter julgranen antingen med en mango eller en bambu, och alla hus dekoreras med mangoblad.

I vissa europeiska kulturer föregås jul av andra mindre fester , till exempel Helgonet Sankt Nikolaus ,som firas den 6: december varje år och som kommer alltid med godis, sötsaker, frukter till snälla barn och en pinne till stygga barn. Traditionen säger att alla barn väntar på Sankt Nikolaus med polerade stövlar föregående kvällen och hoppas att Nikolaus fyller dem med presenter.

Jul firas i familjen, nära julgranen, med överväldigande leenden och klassiska julbord smaker . På julafton väntar alla barn på Jultomten som ska dykka upp med många gåvor under julgranen. Efter lång väntan kommer den 25: e december, dagen när de öppnar presenterna med stor glädje och väljer bekväma barnkläder i specifika färger – röd, grön, vit, silver, guld -eller festliga kläder fär att markera högtiden på visst sätt.

Julen är en speciell högtid och kanske julstämningen och Julens energi skapar andliga samband bort från gränserna i olika land.

Previous Post
Next Post

Leave a Reply