Hur organiserar man barnets rum för så mycket självständighet som möjligt?

Olika studier visarvikten av självständighet i barns liv och i deras utveckling. Som föräldrar vet vi att det viktigaste för dig är att skydda din bebis, så det kanske inte känns så enkelt att ge ditt barn autonomi från början och det är helt normalt.

Här är några tips för att hjälpa dig organisera ditt barns rum steg för steg, så att hen kan njuta av friheten hen behöver för en harmonisk utveckling.

Göra saker lättillgängliga

Även om det för oss vuxna känns normalt att saker är i vår höjd och lättillgängliga för oss, har inte barn den möjligheten. De lever bland höga föremål som de inte kan använda på länge, inte förrän de växer upp.

Det enklaste sättet att göra rummet tillgängligt för ditt barn är att välja möbler som har samma höjd som barnet eller ännu bättre, placera de få föremål hen använder i början direkt på golvet.

Håll en enkel design i rummet

När det handlar om ditt barns rum och hur du ska organisera det behöver du inte vara inredare. Enkelhet är faktiskt nyckeln till framgång.

Välj ljusa och klara färger för att måla väggarna, så att du kan anpassa dem med barnets teckningar eller bilder om du vill det i framtiden. För själva organisationen, försök att bara använda de möbler som är nödvändiga för barnet, som en säng, en garderob och några leksaker.

Sovområdet

Sängen är mittpunkten i ett barns rum oavsett ålder. För yngre barn kan du placera madrassen direkt på golvet. När det handlar om småbarn ska du undvika kuddar och plyschleksaker för ökad säkerhet under sömnen. Efter hand som ditt barn växer kan du välja en låg säng som inte är placerad direkt på golvet.

Det är viktigt att madrassen är i ditt barns höjd, eftersom en hög säng eller hög stomme minskar dess tillgänglighet och gör barnet beroende av vuxna för att röra sig i sitt eget rum.

Lekplats

En av barnets favoritplatser är lekplatsen där hen kan släppa loss sin fantasi.

Om utrymmet tillåter kan du placera en matta med hyllor eller korgar med leksaker i nära till hands. För bebisar kan du istället för leksaker organisera foton eller teckningar som tränar deras ögon och hjärna och för småbarn kan du lägga barnböcker eller träleksaker med en enkel design.

Påklädningsområdet

Det tredje viktigaste området i bebisens rum, nämligen området där de blir bytta, behöver inte många föremål. När barnet blir äldre och har mer fingerfärdighet kan hen klä på sig själv.

Denna hörna av rummet kan möbleras med en låg garderob som är lättillgänglig för barnet. Du kan välja antingen en garderob med hängare eller en med lådor som är enkla att öppna. I garderoben måste kläderna som du gör tillgängliga för ditt barn vara enkla att bära och passa för årstiden. Många föräldrar väljer overaller eftersom de utgör en hel klädsel och är enkla att bära och byta.

Ditt barn kommer att älska känslan av självständighet som kläderna ger hen varje dag, även om du är den som noga väljer kläderna.

Beroende på barnets ålder kan en väggspegel fästas i ett hörn av rummet, så att barnet kan se sig i spegeln och få självförtroende eller lära sig att öva på att ta hand om sig själv, t.ex. kamma sitt hår.

TIDIGARE INLÄGG
NÄSTA INLÄGG

Produkter