Fem idéer för sensoriska barnlekar

Sensoriska aktiviteter är aktiviteter som stimulerar en av de fem huvudsinnena: syn, hörsel, smak, lukt och känsel. De hjälper barn att experimentera och utforska världen som omger dem och att blir mer självständiga och modiga.

Sådana aktiviteter stärker barnets självförtroende och utvecklar självständighet. De har kontroll över situationen och fattar beslut. Lek är en viktig del i barns harmoniska utveckling. För utvecklingen av hjärnan är det nödvändigt att ge ordentlig sensorisk stimulering genom dessa lekar.

Vissa experter anser att barnens stimulering bör börja så tidigt som möjligt eftersom de börjar utveckla sina sinnen för att upptäcka allting runtomkring dem. Den idealiska åldern för sensoriska övningar är 4–5 år. Det är då barnen blir mest intresserade av föremål och deras egenskaper.

Sensoriska övningar måste vara enkla och utformade för varje sinne. Genom att använda så olika material och sensoriska föremål som möjligt kan du ge ditt barn en möjlighet att utveckla sina sinnen genom lek.

Många sensoriska aktiviteter kan göras med material som vi ofta har hemma. Det behövs inte några sofistikerade lekar eller leksaker för att de små ska involveras och ha roligt.

Här är fem förslag på sensoriska aktiviteter som du kan prova med ditt barn.

  1. Sensoriska ballonger

Ta några färgglada ballonger och fyll de med ris, bönor, majs, mjöl, majsmjöl. Knyt ihop dem för att säkra innehållet. De kan lätt formas och stimulerar känselsinnet. Barn är också attraherade till ljudet ballongerna ger ifrån sig. Du kan prova att få barnet att gissa innehållet baserat på beröring eller det ljud som varje ballong ger ifrån sig.

2. Sensoriska flaskor

Ta några små plastflaskor, helst genomskinliga. Fyll tre fjärdedelar med vatten och en fjärdedel med olja. Lägg sedan till små föremål: pärlor, knappar, glitter. Du kan även prova några droppar karamellfärg.

När du har skapat blandningen för varje flaska vänder du dem upp och ner och skakar dem så att vätskan och föremålen inuti rör sig.

3. Skummålning

Blanda lite raklödder med karamellfärg och låt barnen vara så kreativa som möjligt! Uppmuntra dem att ”måla” med det färgade skummet på ytor som lätt kan rengöras.

4. Sensoriska påsar

Fyll ett par förseglingsbara påsar med hårgelé och lägg sedan till små föremål som fascinerar ditt barn, precis som i exemplet med de sensoriska flaskorna. Sedan kan du leka lekar där varje påse sorteras efter kategori, storlek eller färg.

5. Rita med is

Häll vatten i isbitsformar, lägg till karamellfärg och sätt in i frysen. När vattnet har frusit tar du ut kuberna ur formen och låter ditt barn ”rita” med dem på vitt papper. Med vattenmärkena som de smältande isbitarna lämnar efter sig kan ditt barn skapa mycket kreativa målningar!

Kom ihåg att det är viktigt att ha uppsikt över ditt barn under aktiviteterna som presenteras ovan.

Om det är fint väder ute rekommenderar vi att du klär ditt barn i bekväma barnkläder och går ut och leker.

Förutom att stimulera barnens sinnen är dessa leksaker en möjlighet för barnen att tillbringa tid med sina föräldrar och knyta an till dem. Vår roll som föräldrar är att uppfostra och förbereda harmoniska, trygga och nyfikna barn!

TIDIGARE INLÄGG
NÄSTA INLÄGG

Produkter