5 sätt att lära ditt barn ett nytt språk

Vår värld blir allt mer multikulturell och globaliserad, vilket gör att man får många fördelar – ekonomiska, sociala och intellektuella – genom att kunna flera språk. Därför vill många av oss lära våra barn nya språk redan när de är små.

Barn som tidigt lär sig fler än ett språk blir mer öppensinnade, tänker mer flexibelt och får det lättare att lära sig ännu fler språk i framtiden. Dessutom bidrar det till bättre fokus, mer kreativitet, större simultankapacitet och vassare kritiskt tänkande.

En vanlig myt är att små barn blir förvirrade om de hör olika språk i sin omgivning. Barn kan höra skillnad på de språk de hör, och från 4–5 års ålder börjar de utveckla en förståelse för de språk de lärt sig och hur de kan använda dem.

Här har vi 5 sätt att lära ditt barn ett nytt språk på:

  1. Lek och lär

Ett utmärkt sätt att lära sig nya språk är att utforska dem genom lek. Det här kan till exempel göras med spel eller appar i form av interaktiva pussel. Där kan ditt barn lära sig namn på färger, djur eller siffror på olika språk.

  1. Barnprogram

Leta upp ett barnprogram, till exempel på en streamingtjänst, som finns dubbat på det språk du vill lära ditt barn. Aktivera även undertexter på det språket om det går. Ditt barn lär sig mer effektivt genom att läsa de nya ord det får höra.

  1. Samtal med andra

Låt ditt barn ta hjälp av en modersmålstalare. Planera in samtal (online eller fysiskt) där ditt barn får öva på att prata sitt nya språk. Det räcker med 30 minuter i veckan för att göra stora framsteg.

  1. Sjung och dansa

Lyssna på musik, dansa och sjung sånger på det nya språket. Barn älskar musik, så det här är ett bra sätt för dem att lära sig nya ord snabbt.

  1. Roliga aktiviteter

Om du vill lära dina barn nya ord som har med naturen att göra är det bara att klä på dem bekväma barnkläder och ge er ut på utflykt! Vad sägs om att lära barnen nya ord för vädret? Prova vetenskapliga experiment och gör en regnbåge.

Oroa dig inte ifall ditt barn blandar ihop språken. Det är helt normalt, och när barnet inser detta kommer det börja skilja på dem.

Barn har lättare för att lära sig ett nytt språk när de håller på med sådant de tycker om. Håll därför ett öga på dina barns intressen och gör dem till del av språkinlärningen så allt blir roligare och mer spännande.

Det finns ingen objektivt bästa metod för att lära sitt barn ett nytt språk, och det viktigaste för dig som förälder är att vara förstående och visa stöd och kärlek under inlärningsprocessen.

TIDIGARE INLÄGG
NÄSTA INLÄGG

Produkter