5 aktiviteter för barn som är hemma

Efter två år av lockdowns, restriktioner och arbete hemifrån känner sig många föräldrar utmattade. Många är fortfarande tveksamma inför att utsätta sina barn för lekparker eller andra utomhusaktiviteter. Behovet av inomhusaktiviteter har därför aldrig varit större. Föräldrar behöver resurser för att hjälpa barnen att göra av med överskottsenergin.


Här är en lista med tips på saker att göra hemma med ditt barn:

1. Dansparty


Om inget får ditt lilla barn att bli sömnigt på kvällen kan du prova att ha ett dansparty. Sätt på musik, gärna någon av ditt barns favoritlåtar och dansa! Det kan krävas lite uthållighet av dig, men barn har så gott som alltid den energi som behövs.


Barn älskar att vara delaktiga i föräldrarnas aktiviteter, så att ha ett litet dansparty där alla är med gör dem på gott humör.


För att leken ska bli rolig behöver barnet en lämplig outfit. Klä ditt barn i bomullskläder så att de inte svettas för mycket eller blir förkylda.


2. Läs en bok tillsammans


En lugnare aktivitet är att läsa för ditt barn. Välj en ny bok eller en favoritbok. Att skapa läsrutiner med bestämda tider för läsning skapar goda vanor. Dessutom sover man bättre om man läser innan man somnar.


3. Rita eller måla


En annan bra hjärngymnastik som ger ditt barn något att göra är att rita och måla. Den här aktiviteten kan anpassas efter miljön och vad ni har tillhands. Ni kan till exempel måla på olika föremål och ytor.


Något som är roligt är att måla med bara händerna eller använda saker ni har hittat i naturen, som fjädrar, frukter eller små stenar. En smidig lösning är att använda vanligt papper. Och om du upptäcker att barnet har konstnärlig begåvning kan du använda målarduk och göra konstverket permanent.


4. Roligt bubbelbad


Om barnet fortfarande är full av energi när dagens arbetsuppgifter är gjorda kan du prova med ett roligt bubbelbad. Lägg i några leksaker, en duschkräm för barn och låt hen bada under uppsikt. Om du är på humör kan du delta i leken. Fantasilekar är nyttiga för barns hjärnor och de är jättekul. Den här aktiviteten skänker glädje och gör barnet redo för en god natts sömn.


Vi rekommenderar att du klär barnet i lämpliga kläder eftersom ett roligt bubbelbad kan ta längre tid än ett vanligt bad.


5. Bygg ett tält av en filt


När naturen är utom räckhåll kan du skapa olika roliga miljöer hemma och göra ditt barn till en del av dem. På så vis kan ni ”tälta” inomhus. Bygg ett tält av en filt och lek tillsammans med barnet inuti det.


Barn älskar att bygga sådana här miljöer och det är ett roligt alternativ till att gå ut. Klä ditt barn i barn i lämpliga campingkläder och låtsas att ni är ute i naturen, känner regn och vind mot era ansikten och leker i vattenpölar.


Det finns många andra bra aktiviteter att hitta på med ditt barn inomhus, men de här är några favoriter som kan ge underbara minnen.

TIDIGARE INLÄGG
NÄSTA INLÄGG

Produkter