3 Fördelar med lek utomhus

Vi lever i en värld där våra barn leker mindre och mindre utomhus. Tid spenderad utomhus ersattes av pianolektioner, schack, teaterklubbar eller surfplatta spel och barnkläder verkar vara mer dekorativa än funktionella.

I en brittisk studie har man visat att barn spenderar mindre tid utomhus än intagna. Titeln blev rubrikstoff men tre år senare har ingenting förändrats. Statistiken ser lika oroväckande och vi har ännu flera överviktiga barn.

Fördelar med utomhus aktiviteter

Utomhus lek spelar en viktig roll i den lillas harmoniska och hälsosamma utvecklingen. I en tid då barn är fascinerade av mobiltelefoner och datorer och lockas av fysisk inaktivitet är det väsentligt att prioritera utomhus tid för våra barn. Utomhus lek utvecklar en serie färdigheter som är fullkomligt annorlunda än de färdigheter som barn får av inomhus lek.

För att den lilla ska ha maximal säkerhet och komfort, se till att du klär honom i bekväma barnkläder, som inte begränsar hans rörelser och som skyddar honom från vind och regn.

1.     Utomhus tid minskar risken för myopi

Hereditet är den avgörande faktorn för myopi men forskare har upptäckt att ren luft och fysisk aktivitet kan minska risken för uppkomst av myopi. I en studie som utförts av Cambridge forskare har man visat att barn som spenderar mer tid i naturen löper en mindre risk för att drabbas av synfel. Dessutom har läkare lagt märke till att de kan förhindra eller försena uppkomsten av närsynthet genom att ”föreskriva” utomhuslek.

2.     Barn har det enklare att lära sig nya ord och begrepp

Småbarn ska löpa, röra vid saker och utforska miljön med så många av de fem sinnena som möjligt. Småningom lär dem sig att förklara med ord det som de försöker och på det sättet utvecklas deras ordförråd och förstärks de teoretiska begreppen inlärda på dagis eller i skolan.

Tack vare utomhus aktiviteter blir barn mer aktiva och har mer plats att leka i.

3.     Att leka i naturen tillsammans med andra barn utvecklar barnets riskbedömning förmåga och dess sociala färdigheter

I en australisk studie på 575 barn mellan 2 och 5 år har man visat en direkt koppling mellan utomhuslek och social kompetens. Barn lär sig inte bara från vuxna utan också från deras kollegor på dagis eller vänner i parken. Genom att spela tillsammans utvecklar de färdigheter som till exempel samarbete, förhandling, kompromiss, begrepp som är mycket svårt att undervisa på ett teoretisk sätt. Dessutom aktiviteter som att klättra i träd, hoppa över staket eller leka med kvistar hjälper din småtting att förstå riskerna, utvärdera dem och fatta korrekta beslut när det gäller risktagandet.

Barn behöver fysiska utmaningar för att förbruka deras energi, springa och hoppa omkring, åka rullbräda eller helt enkelt spendera tid i solen. Oavsett väderförhållanden se till att ditt barn spenderar minst två timmar utomhus varje dag.  För att din småtting känner sig hemma är det viktigt att du väljer lämpliga barnkläder. En iELM softshell overall är den perfekta utrustningen för sådana pojkstreck. Din småtting kommer att leka så mycket den vill och du kommer att njuta av hans lycka och naturens skönhet.

Previous Post
Next Post

Leave a Reply